________________________

Æblekage og Hyldebærsaft ved Anette Sletnes

I mine projekter ved Public Picnic 1+3 har jeg udforsker muligheden for at anvende lokale råvarer fra naturen på grunden ved Tikøbgade på Nørrebro til fremstilling af mad til deltagerne.

Projekterne Æblekage og Hyldebærsaft er en videreførelse af en pragmatisk strategi som mange kunstnere gennem tiden har tilegnet sig som en konsekvens af at leve på marginalerne af samfundet økonomisk og materielt. Projektet forholder sig til diskursen omkring forholdet mellem by og fødevareproduktion, men er også en konsekvens af min barndom og opvækst der nærheden til naturen var centralt.


PP1 Æblekage projekt, et samarbejde mellem Nis Rømer og Annette Sletnes.

I samarbejde med Nis Rømer lavede jeg et æble projekt til PP1, Nis høstede æblerne på grunden ved Tilkøbsgade (kaldet Vildengen), jeg videre forædlede æblerne til kage som ble serveret og spist på grunden af deltagerne.

Her er opskriften:

Vildengens æblekage

Ingredienser:
200 gr. Smør
200 gr. (2,2 dl) Rørsukker
3 Æg
1 tsk. Bagepulver
220 gr. (3,7 dl) Hvedemel
1/2 dl. Yoghurt naturel (Creme fraiché kan også anvendes)
Vaniljekorn fra 1/2 vaniljestang eller 1tsk. Vaniljesukker.
Revet citron skræl fra 1/2 øko. Citron
Kanel ca. 2 spk. (blandet med 2 spsk. sukker)
1 kg. Vildengen-æbler eller andre syrlige af slagsen - så mange som kan proppes i, skåret ud i båder.
100 gr. Mandler (grov hakkede) til topping.

Sådan gør du:
Rør smør og sukker hvidt. Tilsæt et æg omgangen så dejen samler sig for hvert æg som røres i. Yoghurt rørt med vanilje og citron skræl tilsættes. Mel blandet med bagepulver røres i.

Dæk bunden af en smurt form med lige knap halvdelen af dejen og læg lag med æble både over. Strø undervejs med sukker og kanel. Læg resten af dejen over og afslut med at strø mandlerne over. Bag kagen ved 180º i ca. 50 minutter.

Serveres lun, gerne med flødeskum.





 Annette Sletnes Hylde projekt PP1 og PP3

Da jeg ble inviteret til at deltage PP1 i september bestemte jeg mig for at lave et Hylde projekt. Sammen med min 5 årlige datter Vilma høstede jeg hyldebærrene på Vildengen og fremstille hyldebærsaft, denne ble serveret varm for deltagerne ved PP3 arrangementet på Vildenge i oktober.

Min tilknytning til Hylden.
Som lille legede jeg ofte blandt hylde træerne på min bedstefars gård.
Jeg huske den specielle duften af træet, en særegen kattepiss lignende lukt, men tiltros for den skrappe duften, var de gamle Hylde træer uimodståelige fordi der mellem de tæt voksende hyllegrenene var hemmelige gemmesteder, huler der man kunne skule sig og være i fred.

Historik
Hyldetræet er en gammel nordisk kulturplante der blomstrer omkring
Sct. Hans, bærrene modnes i september.
Førhen mente man at en hyld skærmer mod ondskab og folk plantede hyld omkring deres bolig. Man sagde at “Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo” Derfor vokser ofte Hyld ved gamle huse i de nordiske landene.

Hyldens anvendelses muligheder
Jeg ble først klar over hyldens kulinariske potentiale da jeg boede i Sverige, der kaldes den Fläderblom, svenskerne anvender den flittig i bl.a. saft, marmelader, cider, iskrem og te. Jeg udforskede udbudet af det forskellige varianter af denne eksotiske blomster planten i madvare butikkerne.
Jeg gjorde researche på om det fandtes Fläderblom i Norge, overraskelsen ble stor da det gik op for mig at det var mit barndoms “kattepissetre” det var sig om. Konsekvensen af min opdagelse var at jeg om sommeren opsøgte min bedstefars gård, høstede Hyldeblomsterne og fremstille hyldeblomst saft og bagte hylde pandekager (hyldeblomster dyppet i pandekage røre).

Jeg forhørte mig rundt blandt min familie og kendte om de var klar over hvad man kunne anvende Hylden til, men alle var uvidende om dens potentiale, jeg gav smagsprøver og missionerede.

Mytologien
Hyld har været brugt i husholdningen, både til madlavning og som lægemiddel langt tilbage i tiden.
Inden du høster af hylden, skal du altid huske at takke Hyldemor for hendes gaver.
Hyldetræet sies at være et helligt træ, og har en fremtrædende plads både i nordisk mytologi og i folkeeventyrene. Den har stor symbolsk værdi, som alt sammen er tilknyttet kærlighed og frugtbarhed, men dens mest anvendte symbolske betydning, er medfølelse og sympati.




Hyld på Nørrebro.
Da jeg opdagede hylde træerne på grunden ved Tilkøbsgade (også kaldet Vildengen) på Nørrebro, beliggende lige ved vores bopæl på Bregnerødgade, gav det en fornemmelse af trygget og kontinuitet, det var en bekreftelse på at vi har bosatt oss på det rigtige sted i byen. Jeg har fundet mit Hylde-bosted i København og ved at inkludere min datter i processen med at fremstille Hyldebærsaften håber jeg at kundskaben og traditionen og interessen for at anvende hyld er videreført til neste generation.


Som bonus på vores hyldebærsaftfremstilling ble vort sileklæde kraftig farvet af bærrene og vi fik et hylde øje i blå/violet/rød farve et rigtig Hyldemor øje...

HC. Andersen skrev et eventyr om Hyldemor her er linket:
http://hjem.get2net.dk/chenero/hca/hcaev044_da.html

Her er opskriften på vores Hyldebærsaft.


Vildengens Hyldebærsaft

Ingredienser:
1 kg sorte hyldebær
2 dl vand
650 gr. rørsukker

Tilberedning:
Klip/pluk de saftige fuldmodne bær klaserne fra grenene. Kok bærrene op med vandet.

La det koge til bærrene har saftet sig ordentlig. Hel bær massen i et sileklæde og la det hele stå og rende av i ca.1 time.

Kok saften op igen og tilsæt sukkeret.

Ha saften på varme, rene flasker. Set i kork.
Eller frys saften ned i poser.